2013. július 7., vasárnap

Bora / Szofi

Szofi átesett az ivartalanításon , lassan egy hete.

Olvassátok el, milyen szépen ír róla új anyukája !
Nagy boldogság ez nekünk, látni, hogy is ilyen remek családba került :-)

Köszönjük Zita, hogy megosztod velünk a gondolataidat!  Várjuk a folytatást :-)



Bora Baby

Minden ideiglenes befogadót megkoronáznék, ha tehetném. Mi is eljátszottunk a gondolattal, amikor felmerült, hogy most aztán már tényleg kutya kell a házhoz. De… Ami visszatartott az ideiglenességtől az, az elválás! Három hete még úgy gondoltam, hogy sok-sok hét kell az összetartozás kialakulásához, de mi van, ha nem talál, a hozzánk került kutyus, hamar gazdit? Akkor mi összemelegszünk, összeszokunk és utána adjam oda valakinek? Valószínűleg magamat féltem egy ilyen érzelmi megrázkódtatástól. (szégyen)
Maradt az első verzió, az örökbefogadás. Na…. Hát az összeszokás, szeretett kialakulása jelentem nem néhány hét, csak néhány NAP!
Amikor néhány hét után elhatároztuk, hogy felnőtt kutyát fogadunk örökbe, a férjemmel átgondoltuk, átbeszéltük mire számíthatunk ez első hónapokban. Azt hittük felkészültünk sok türelemmel, némi hozzáértéssel és elszántsággal. A három gyermekünket is felkészítettük a várható eseményekre, elmondtuk nekik, hogyan kell bánni a kutyával, mire kell odafigyelniük, melyek azok a szabályok, amiket minden körülmények közt be kell tartania mindenkinek.
Azt gondoltuk, hogy két hónap után már a kutya is kötődni fog hozzánk és magáénak érzi a házat is. Hihetetlen meglepetés volt, hogy már az első héten a szeretett és kötődés jeleit láttuk Borán. Már az első héten nyüszített, ugatott, ha valamelyikünk elment itthonról. Hihetetlenül ragaszkodik a közelségünkhöz. Nem csinál Ő semmit csak szeretne a kétméteres körünkön belül lenni. Lehet főzni, olvasni, dolgozni, tanulni, mosni mellette, de Ő ott van, nyugodtan fekszik és figyel. Amikor átmegyünk egy másik helyiségbe Ő is áthelyezi a figyelő pozícióját.
Egész nap nyugodt. Minden meglepetés ellenére Bora kellett nekünk. Imádja az egész család.
Sok mindent kell még tőle és róla tanulnunk, de nagyon igyekszünk Ferivel. J
Soha nem volt még vadászkutyánk. Azt gondoltuk, hogy sportos, mozgékony, jó lesz vele mindennap futkosni, nagy sétákat tenni. Ez így is van, de van egy kis apróság amire, azt hittük, hogy felkészültünk, de mégsem. Tényleg vadászkutya!!! J
Irigykedve olvasom a többiek leírását arról, hogy milyen szépen megy pórázon a kutyájuk. Bora NEM. Miért??, Első naptól tanulunk együtt, tudjuk, hogy okos, azonnal megérti, mit szeretnénk tőle, jutalom falattal jól motiválható. Harmadik naptól hallgat az új nevére. Megértette, hogy a mi cicáinkat nem szabad bántania. Nem is bántja. (bár csak a mieinket nem).  Akkor miért nem érti a pórázon való sétálást???
Mit volt mit tenni elkezdtük bújni a vadászkutya kiképzésének leírásait. Vadászkutya nem megy a gazdi mellett, mert nem ezt várják tőle, hanem a gazdi előtt megy 10 méterrel, nyolcasokat leírva térben, jobbra-balra kitérve. Na, ezt viszont gyönyörűen csinálja Bora. J Minden olyan esetben, amikor nem túl érdekes dologgal találkozik első szóra visszahívható, de abban a pillanatban, amikor szagot fog, se lát, se hall. Megy a vad után. Az igazsághoz tartozik, hogy tőlünk nagyon messze áll a vadászat és annak szeretette. Elfogadjuk, hogy NÉHA szükséges, de nem tudunk vele azonosulni. Ehhez képest jogos a kérdés miért van vadászkutyánk. Hát.., a többi sokkal jobb tulajdonsága miatt. J
Tanuljuk egymást. Mi nem szeretnénk, ha a vad után menne, Ő meg nem érti, hogy mi ezt miért nem várjuk el Tőle. A helyzetet nehezíti, hogy olyan környéken lakunk ahol sok a vadcsapás. Van kihívás bőven! Nem szeretnénk, hogy a vadállományban kárt tegyen, és azt sem szeretnénk, ha a vadőr kilőné Őt.
A másik dolog amit nem értettem, hogy olvasgatom a bejegyzésekben, másoknál, hogy a vizsla „kanapé kutya”. Na, nálunk még egyszer sem próbálkozott. EDDIG.
Túl voltunk az ivartalanításon, hazahoztuk, szeretgettük, simogattuk, lazult a fegyelem. Szerinte! Azt gondolhatta, itt a remek alkalom…. Ezek most mindent megengednek Nekem. Rajta, hát, előre a franciaágyra, úgyis csak egy-két lépésre van. J Alig bírtuk lekönyörögni róla. Na, nem baj, gondolta Bora, ha ide nem, majd megyek a gyerekszobába, ott is van két jónak tűnő ágyikó. De a gazdik résen voltak. Ez se jött be. Mit volt mit tenni, ez azért mégsem járja! Talált magának egy felfújt gumimatracot és csak azért is birtokba vette. Ekkor már nagyon nevettünk Ferivel. Az történt, hogy a kislányunk a földön hagyta reggel, az előző nap kapott gumimatracát. Az már mégsem ágy, ugye? – gondolhatta Bora.
Minden napra van valami nevetni való, valami sikerélmény Vele.
Három gyermekünk van, két macskánk, és most már egy kutyánk. Nem zajlik eseménytelenül az életünk.
Reméltük, hogy ilyen lesz vele az élet, de mégis minden nap megdöbbenve tapasztaljuk, hogy Igen! Már az első napon, amikor hozzánk érkezett, bemutattuk Őt a barátainknak, szomszédjainknak. Mindenkivel barátságos volt. Ennek köszönhető, hogy amikor kint vagyunk a ház előtt, az utcán beszélgetünk, vagy csak a gyerekekben gyönyörködünk, amint meglátják Borát a többiek, rohannak oda hozzá. A felnőttek csak sétálnak, de a gyerekek kimondottan szaladnak felé a nevét kiabálva. A legeslegjobb az egészben az, hogy egy percig sem kell aggódnunk. A kutya nem ijed meg, nem kezd versenyt futni a gyerekekkel, hanem kegyesen eltűri a rajongók simogatásait. Néha ránk néz, jóváhagyásunkra várva, vagy csak ellenőrzi, hogy ott vagyunk-e még. Az első pár napban még nem tudtuk, hogyan fog reagálni a nagykapu nyitására, amikor autóval állunk ki-be, de semmi okunk aggódni e-miatt sem. Hiába van tárva nyitva a kapu, soha eszébe sem jutott kimenni rajta, ha mi nem megyünk ki. Később tudatosan teszteltük. Az eredmény mindig ugyan az. Ahol mi vagyunk Ő is ott van. Ugyanez a gyerekeinkről nem mondható el. J
Nagyon szeret autózni. Valamelyik reggel autós kalandunk is volt. Nem tudom máshol, hogy zajlik a reggeli indulás, de nálunk mindig őrültek háza van. Történt valamelyik nap reggel, hogy a garázsból már kiálltam, a két kicsit, percekig tartó könyörgéssel rávettem, hogy szálljanak be az autóba, amíg én kinyitom a nagykaput, mire visszaértem az egyik cica beugrott az autóba az anyósülés felöl. Benyúltam utána, de gyorsan beiszkolt a sofőrülés alá. Megkerültem az autót, cicát kivettem, mire visszaértem, hogy becsukjam az ajtót, Bora beszállt az anyósülés felöl. Hívtam, semmi. Nyúltam utána, átmászott a sofőrülésre. A gyerekeknek a könnye potyogott a reggeli burleksztől. Hosszú percekig tartott mire rendeztük a sorainkat.
A pórázát már nagyon ismeri, tudja, séta következik, ha valaki a kezébe veszi. Tudom ez nem nagydolog, de egy hét után!!!! Már kétszer voltunk az oviban is. Délután, amikor mentünk a gyerekekért Bora is jött velünk. Ennek természetesen az, az előzménye, hogy előtte ki kell futkároznia magát. Tehát ovi előtt nagy séta, azután irány a gyerekbanda. Ez nagyon jól működik így, mert már elég fáradt a hazaúton, így a kicsik is tudják pórázon sétáltatni.
Ezen a hétvégén nagy családi összejövetel lesz nálunk. Kíváncsian várjuk, hogyan fogja érezni magát. Nem félünk Tőle, inkább Őt féltjük a sok új benyomástól.
És végül még egy rövid, de számomra nagyon érdekes történet. Múlt héten voltak nálunk vendégek, akik elhozták a saját kutyájukat, egy, egy-két éves mix fiúcskát. A vendég kutyus hihetetlen hévvel ugrott neki a kert végében legelésző, szomszéd lovaknak, és a szomszéd kutyáknak. Szerencsére a kerítés megakadályozta őt abban, hogy kárt tegyen bármiben is, de kitartóan csaholt, ugatott, támadt mindenre. Bora ott állt mellette, egy szót sem szólt csak nézte őt. Bora soha nem veszett össze még a szomszéd kutyákkal, nagyon is jóban vannak, a lovakat sem ugatta meg egyszer sem. Nézte-nézte a vendég kutyát egy darabig, amíg egyszer csak elunta, és ekkor olyan hirtelen teremtette le a vendég kutyust, hogy csak néztünk. Egészen egyértelműen rászólt. Csak úgy kutyamód. Nekiugrott, haragosan ugatott a vendég kutyára mindaddig, míg az meg nem hunyászkodott és abba nem hagyta a csaholást. Amint ez megtörtént, továbbra is békésen nézegette a szomszédban lakókat. A vendég kutyussal hatalmasat játszottak a későbbiekben. A mi szemünknek ez olyan volt, mint amikor egy tapasztalt felnőtt rá szól a gyerekre. Helyreigazította és onnantól kezdve megint minden szép és nyugalmas volt. Nem is volt több csaholás. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése