2015. április 2., csütörtök

Berettyóújfalui Lili

B. Lili még január 7-én érkezett hozzánk, ő a 26. ideiglenesem. Nem írtam róla semmit, pedig lassan 3 hónapja él velünk, és ez az időszak egyáltalán nem volt eseménytelen :-( Most megpróbálom pótolni a FB-on közzétett posztjaim segítésgével.

Megérkezett ma soron következő védencem, Lili . Nagyon sovány. Testén több seb van, jobb hátsó lábára nem akar ráállni, bal hátsó lábán kirágott szemölcs, (ami már össze van öltve) ,emlődaganat.....és nagyon szomorú. Szép feladat lesz vizslát csinálni belőle, de Evelin megígérte, hogy "összerakjuk", és én hiszek neki.
Holnap megkezdődik a kivizsgálása és gyógykezelése, a lelki rehabilitációja pedig már folyamatban van. Köszönet mindenkinek, aki részt vett a megmentésében!
Hajrá nagylány, most már minden rendben lesz!!


jan. 8.

 A kis bice-bóca - Lili hírek!
Nos, a ma délelőttünket az orvosi rendelőben töltöttük Lilivel. Annyi információ zúdult rám, hogy eddig tartott, amíg próbáltam a papírok segítségével rendszerezni .
A lényeg, Evelinnel megegyeztünk abban, hogy sokkal jobb a helyzet, mint amilyen lehetett volna.
Vérvétel, gerinc röntgen, lázmérés, tapintás, szemrevételezés.... Nagyon alapos kivizsgálásban volt részünk. Orvosi szempontból is bizonyítást nyert, hogy a hátul lévő, két oldalt szimmetrikus keskeny csík jellegű sebeket hurok (csapda) okozta . Ennek a következménye lett egy szép nagy lágyéksérv.....és itt a hurrá, hogy nem emlődaganat!! Az alultápláltság gondolom jól látható a képen is. Az egyéb, testén látható, ismeretlen eredetű sebek kezeletlenség, elvakarás következtében lettek ilyenek, amilyenek. A bőrét valószínűleg paraziták terhelik, atka stb. , hiszen az immunrendszere a béka feneke alatt van, ahogy mondani szokták. A rossz hír az, hogy a gerince igen rossz állapotban van. Ebben van szerepe vele született rendellenességnek, ill. később kialakuló deformitásoknak, és bizonyára a nem megfelelő tartásnak is. Egy labor eredményt még várok, viszont összességében úgy tűnik, nagy baja nincs a kutyusnak. A gerinc probléma nem orvosolható. Porcregenerálót, fájdalomcsillapítót fog kapni, és valószínűleg nem fog nyargalni a mezőn, DE normális életet tud élni. Szerintem ez a lényeg. Antibiotikumot, általános és bőrtápláló vitamint, fájdalomcsillapítót kap. A sebeire kenőcsöket. A legfontosabb ezen kívül, hogy mielőbb megerősödjön. Chipet kapott, oltásokat csak később. Majd jöhet az ivartalanítás és sérv műtét, valamint a kirágott szemölcs eltávolítása. A közérzete egyre jobb. Mivel úgy tűnik, egyelőre csak a kenyeret eszi meg, ma zsíros kenyeret kapott és nyuszi husisat, amire a hús főzőlevét is ráöntöttem. Mellé csempésztem a tálba egy kis rizses zöldséget, és láss csodát, megette! Ma már kétszer evett, még este is adok neki. Hihetetlenül sovány. Szeretném, ha megbarátkozna a zöldségfélékkel is, mert szüksége van a vitaminokra, rost anyagokra. A rendelőben nagyon fegyelmezett volt. A szúrásokat, a vérvételt, a vizsgálatokat türelmesen viselte, nem volt hiszti, harapás vagy kapálózás. Amikor hazajöttünk, sétáltunk egy nagyot, nagyon élvezte és szépen jött pórázon. Nagyon emberközpontú. Nyugodt kutyus. Többnyire békésen fekszik valahol a házban. Néhány hét, és csodás kis jószág lesz belőle, ezt megígérem! Hála a Vizslamentésnek és a Család utcai kisállat rendelőnek!! 


febr. 12.

Nehéz napok állnak mögöttünk, nagyon nehezek. Most már tudok írni róla, mert egy órával ezelőtt kaptam a megnyugtató hírt a kezelőorvosától.....De kezdjük az elején. Azt tudtátok, hogy a sok-sok seben kívül hatalmas sérve is volt. De azt nem tudtátok, hogy hetek óta tüzel, és a vérzés intenzitása egyre csak nőtt, nőtt....
Evelinnel konzultálva egy hete újabb labor vizsgálaton, majd ultrahang vizsgálaton esett át, amely során több aggasztó dolog is kiderült. Egyrészt, vérszegény volt ( ami nem is meglepő), másrészt kiderült, a sérvbe belecsúszott a méhe és petefészke egy része.  Vártunk néhány napot, a helyzet csak romlott....a vérzés erősödött, így két nappal ezelőtt megszületett a döntés, sürgősségi műtétet kell rajta elvégezni. A műtétre tegnap délután került sor. Sajnos, éjszakára nem hozhattam haza, nagy műtét volt, nagyon megviselte, megfigyelés alatt kellett maradnia. Így nekem éjszakára maradt az aggodalom és az ima. Köszönöm a vizslamentés tagjainak és az ideiglenes gazdi társaimnak a biztatást, a drukkot és az együttérző támogatást! Hihetetlen jó, hogy vagytok . Ma délben mehettem el Lilikéért. Nem volt nagyon feldobva.  Az ultrahang vizsgálat nem volt maximálisan megnyugtató, így felmerült a lehetősége annak, hogy maradjon még estig és élvezze a rendelő vendégszeretetét. S bár én maximálisan megbízom az orvosaiban is és az ápoló személyzetben is, és nagyon szeretem őket, úgy döntöttem, haza hozom és inkább este együtt visszamegyünk kontrollra. Úgy gondoltam, az otthon melege, a saját ágyikó, a család szeretete sokat lendíthet az állapotán. Valamint a kórházban sem ételt, sem italt nem fogadott el. Bíztam abban, ha itthon a megszokott ízekkel kínálom, enni fog. És így lett! Délután sikerült megetetnünk, több apró részletben, ivott is többször, s bár többnyire sírdogálva feküdt az ágyában, de érezte a szeretetünket. Az esti kontroll már megnyugtató volt  Bár minden műtét után fennáll a szövődmény veszélye, én nagyon bizakodó vagyok  Hiszem, hogy Lilikének most már meg kell gyógyulnia, hisz nagy utat tett meg eddig, és már csak karnyújtásnyira van a boldog, gazdis élettől!! Hiszem, hogy már úton van felé az álom-gazdi, aki csakis ezt a nagyra nőtt, lepke lelkű vizslalányt szeretné hazavinni.  Lilike, légy nagyon erős!!! Mi mindent megteszünk érted! És újra! Köszönet a Vizslamentésnek és a Család utcai rendelő dolgozóinak! Doktorok, lányok, fiúk, nem sorolom név szerint, mindenkinek nagy-nagy ölelés azért, amit tettetek Lilikéért!  



A próbatételnek itt nem volt vége.......Egy héttel a műtét után Lilike újra vérezni kezdett :-(  Futás a dokihoz. Ultrahang, majd a szörnyű diagnózis : Méhnyak csonk gyulladás :-(  5 hét antibiotikum következett! Naponta jártunk hüvely öblítésre, majd 2 naponta....Újabb uh vizsgálatok, míg gyógyultnak nyilvánították. Igen kemény hetek voltak.

De ennek is vége lett, erős a nagy lány, hála égnek! Ma egy hete viszont újabb meglepetés :-) Gyulladt, vörös, dagadt tappancs.....Egy szálka ment bele, az ujjacskái közötti puha húsba, és az okozta a galibát. Ezen is túl vagyunk!

Közben többször hirdettük, eddig még nem akadt gazdi :-( Pedig Lilike igazán remek vizslácska!

Igaz, hogy kicsit süket....( a mezőn sehogyan sem akarja meghallani a nevét :-) )  , kicsit sánta, kicsit nagy, de egy szeretet bomba!! Imádja a gyerekeket, barátságos a többi kutyussal, remek az étvágya, nyugodt, nem rongál, nem szeparál, pórázon szépen sétál. Egyszóval, majdnem tökéletes kutyus! Nem nevezném lopósnak sem, mert az eltelt 3 hónap alatt mindössze 3x fordult elő, hogy valamit lelopott az asztalról :-)

Lilike egy cukor falat :-) 


























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése